Denk jij dat poëzie stoffig en oubollig is? Dat mooi spreken veel te moeilijk is? Dat het saai is om een tekst volledig te doorgronden? Nu, dan heb je het goed mis! De opleiding Woord is net heel stoer en hip. Bij ons geldt het motto:

Je bent gestoord als je niet houdt van woord!

 

 • WOORD VOOR JONGEREN
  • LAGERE GRAAD (8- tot 12-jarigen)

   Ben jij die stoere gast of hippe meid die wij zoeken voor onze woordklas? Daar komen we snel achter! Het enige wat je moet doen is de volgende vragen beantwoorden: Ben jij creatief? Sta je graag op een podium? Kruip je graag in de huid van een ander? Wil je dat het publiek aan je lippen hangt als je een verhaal vertelt? Of ben je op zoek naar net dat tikje meer lef?

   Ja? Kom dan als de bliksem achter die computer uit en ren naar onze woordklas in de academie!

   Alle toffe jongens en meisjes vanaf 8 jaar (3de leerjaar) volgen één uur per week het vak Algemene Verbale Vorming (‘dictie’). Tijdens deze les proeven we van klanken en woorden. We dompelen ons onder in een poëziebad, oefenen onze mondspieren met vlugge zinnen en genieten van toneelspelen. Tijdens de optredens van onze woordklas zullen je vriendjes, oma, broer of zelfs je buurvrouw smullen van jouw podiumtalent!

  • MIDDELBARE GRAAD (12- tot 15-jarigen)

   Na vier jaar AVV kom je terecht in de Middelbare Graad. Vanaf nu mag je niet één uur per week, maar twee uur per week Woord volgen op de academie. Joepie!

   Tijdens de lessen AVV hebben we de basis geleerd. Nu gaan we onze talenten nog verder ontwikkelen. We leren hoe we moeten spelen en spreken tijdens twee specifieke vakken: Voordracht en Drama.

   Het vak Voordracht is er voor de verteller in ons. Hier leren we een verhaal vertellen zodat iedereen door onze woorden wordt betoverd. We hebben aandacht voor een natuurlijke zegging en jouw persoonlijke expressie. Samen zoeken we naar toffe teksten en steken we een leuk programma in elkaar.

   Tijdens de lessen Drama werken we niet alleen met onze stem, maar met ons hele lijf. We gebruiken onze stem en lichaam samen om geloofwaardig een personage te spelen. We leren dat het belangrijk is om de andere spelers aan te voelen op het podium. Dit doen we tijdens improvisaties en kleine toneelstukjes.

   Het vak Drama krijg je in het eerste en tweede jaar van de Middelbare Graad. Het is een voorbereiding op het vak Toneel, dat je in het derde jaar krijgt. Tijdens de lessen Toneel wordt je acteertalent nog verder uitgebreid. We verdiepen ons in verschillende karakters in telkens weer andere spelsituaties. Je leert niet enkel een rol spelen, maar ze ook beleven. Je leert hoe we mensen kunnen ontroeren zodat ze een traan wegpinken, zowel van vreugde als verdriet.

  • HOGERE GRAAD

   In de Hogere Graad staan je voor een belangrijke keuze: Welke richting ga je volgen? Er zijn drie opties: Voordracht, Toneel en Welsprekendheid. In iedere richting krijg je twee uur per week les, waarvan één uur repertoirestudie.

   In de richting Voordracht en Toneel bouwen we verder op de spreek- en speltechnieken die we reeds hebben verworven in de Middelbare Graad. We leren onze talenten optimaal te benutten, zodat we schitteren op het podium.

   In de richting Welsprekendheid leren we ons helder en bondig uitdrukken. We leren wat de gepaste spreekvorm is voor een toespraak, een presentatie, een discussie of een interview. Zo oefenen we op een ongedwongen manier in het openbaar anderen te informeren, te overtuigen en te entertainen.

   Alle leerlingen Woord van de Hogere Graad volgen het vak Repertoirestudie. Tijdens dit vak verdiepen we ons in de wereld van poëzie, literatuur en theater. We wonen verschillende voorstellingen bij, die we nadien analyseren in de klas. Ook hebben we aandacht voor Woord in de actualiteit. Zo praten we over literaire prijzen, spraakmakende toneelstukken, overleden schrijvers, gedichtendag, …


 • WOORD VOOR VOLWASSENEN
     • MIDDELBARE GRAAD

      Ben je ouder dan 15 en heb je een passie voor Woord? Droom je ervan mensen te raken met jouw verhalen? Wil jij je uitspraak oppoetsen? Of zou je graag een rol hebben in een toneelstuk? Volg dan de volwassencursus Woord!

      Wil je als volwassene een woordopleiding volgen, dan start je meteen in de Middelbare Graad. De eerste twee jaren krijg je één uur Verbale Vorming en één uur een mix van Voordracht en Toneel. In het derde jaar wordt de Voordracht/Toneel-mix vervangen door het specifieke vak waarin je wil afstuderen, dus Voordracht of Toneel.

      Verbale Vorming is het basisvak van de Middelbare Graad. Hier worden we ons bewust van de kracht van het woord. We leren ons verbaal vlot en correct uitdrukken. Verbale Vorming is een technisch vak: we werken aan een correcte uitspraak, een juiste ademhaling, een goede lichaamshouding. Deze technische vaardigheden heb je nodig bij het spreken voor publiek.
       
      Naast deze technische vaardigheden, hebben we ook oog voor het artistieke. Bij Voordracht gaan we op zoek naar de verschillende intenties van een tekst en gaan we na hoe we dit aan het publiek kunnen overbrengen. De tekst kan zowel een monoloog, een gedicht als een verhaal zijn. Tijdens Toneel richten we ons meer op het samenspel. Hier leer je hoe je een bepaald personage kan spelen en hoe je het best beweegt in de ruimte (op het podium).

      Iets voor jou? Schrijf je dan snel in!

     • HOGERE GRAAD

      Heb je de 3 jaren Middelbare Graad afgewerkt? Dan stroom je door naar de Hogere Graad van de afdeling woord. Deze stemt overeen met de Hogere Graad van de afdeling jongeren. Je kan kiezen uit de richtingen Voordracht, Toneel en Welsprekendheid. Je volgt twee uur per week les, waarvan één uur Repertoirestudie.